Paasto rauhan puolesta
Laskiaistiistain jälkeen vietimme Tuhkakeskiviikkoa, josta alkoi Pääsiäiseen johtava paaston aika. Tänä aikana Kirkko kutsuu meidät kaikki rukoilemaan, paastoamaan ja harjoittamaan hyväntekeväisyyttä. Nämä katolisen uskon olennaiset hengelliset elementit ovat aina läsnä Kirkon elämässä, mutta paaston aikana niihin keskitytään ihan erityisellä tavalla. Paastoaminen ei ole koskaan ollut helppoa minulle (ehkä sen ei ole tarkoitus ollakaan helppoa), enkä nuorena katolilaisena ymmärtänyt paastoamisen tarkoitusta. Tänä vuonna haluni paastota on kuitenkin suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Kun katselen ja luen uutisia Ukrainasta, tuntuu jotenkin väärältä, että kun ihmiset näkevät nälkää kylmissä pommisuojissaan, saan itse syödä mitä haluan jääkaapista, voin rauhallisesti käydä asioilla ja nukkua lämpimän peiton alla. Halu osoittaa solidaarisuutta ja ottaa osaa ukrainalaisten hätään on suuri. Tässä kirjoituksessa haluan esittää muutaman vinkin sekä rukoilemiseen, paastoamiseen ja hyväntekeväisyyteen tänä paaston aikana. Ne sopivat erityisesti niille lukijoille, joille katolilainen paasto on uusi asia. Haluan kertoa miten nämä uskon tärkeät elementit auttavat meitä myös käsittelemään Ukrainan sotaa ja auttamaan hädässä olevia.
Rukoileminen
Rukoileminen katolilaiselle voi näyttää monenlaiselta. Voimme rukoilla omin sanoin, Raamatun sanoin tai sanomalla rukouksen, jonka on kirjoittanut pyhimys tai joku muu tärkeä henkilö. Rukoilla voi käymällä messussa tai adoraatiossa (rukoileminen ei ole vain puhumista, mutta myös kuuntelemista ja Jumalan kanssa olemista). Rukoilla voi myös esim. laulamalla, Ruusukko rukousnauhalla (Rosary) tai ristintien rukouksin (Stations of the Cross). Kristittyinä tiedämme, että rukoukset ovat elintärkeitä. Ne auttavat hiljaisella, mutta todellisella tavalla. Rukouksien kautta voimme myös osallistua lähimmäisten hätään hengellisellä tasolla. Tässä kolme ehdotusta rukoilemiseen:
1. Lue päivän evankeliumi ja siihen liittyvä mietelmä. Älä välitä vaikka et aina ymmärtäisikään tekstin sanomaa. Ole vain hiljaa ja anna Jumalan sanan lipua sydämeesi. Voit kertoa huolesi ja rukoilla sodan loppumisen puolesta. Tästä linkistä löytyy päivän Raamatun luvut suomeksi: katolinen.fi (Ordo)
Tässä linkki, josta voit saada Piispa Barronin päivän mietelmät: wordonfire.org
2. Käy arkimessussa. Omista mielessäsi messu sodan loppumiselle ja kaikille heille, jotka kärsivät sodan takia.
3. Rukoile Novena rukous sodan loppumisen puolesta. Novena rukouksessa rukoillaan yhdeksän päivää saman asian puolesta. Tässä Novena rukous Ukrainalle: praymorenovenas
Tässä Pyhän Ursulan Novena suomeksi:Pyhän Ursulan Novena
Paastoaminen
Kun nykymaailma sanoo, että meidän täytyy tehdä ”juuri niin kuin meistä tuntuu”, katolinen usko kutsuu meidät kohoamaan tunteidemme yläpuolelle. Tunteet itsessään eivät ole pahoja, mutta se miten reagoimme tunteisiimme voi olla. On siis tärkeää, että opimme kontrolloimaan -ei tukahduttamaan- tunteitamme. Se vahvistaa meitä henkisesti. Tällainen henkinen vahvistuminen on yksi paastoamisen tarkoitus. Itselleni paaston aika on muistutus kuinka paljon tarvitsen Jumalaa. Jos en pysty olemaan yhtä päivää ilman älypuhelintani kuinka paljon enemmän tarvitsen apua suuremmissa asioissa! Kun rukoilemalla voimme lähentyä muita ihmisiä hengellisellä tasolla, paastoamalla voimme yhtyä ihmisten hätään fyysisellä tasolla. Kun tunnemme näläntunnetta ja epämukavuutta voimme pienellä tavalla osoittaa solidaarisuutta heitä kohtaan, joilla on todellinen nälkä ja hätä. Niin kuin on monta tapaa rukoilla on myös monta tapaa paastota. Tässä kolme ehdotusta:
1. Pidä kerran viikossa paastopäivä, jolloin et syö välipaloja ja jolloin valmistat yksinkertaisen lihattoman aterian. Meidän perhe käyttää CRS (Catholic Relief Services) nettisivuilta löytyviä reseptejä ympäri maailmaa. Säästyneen rahan voit antaa ukrainalaisten auttamiseksi. (Koko Kirkko paastoaa lihasta joka perjantai. Lisäksi Tuhkakeskiviikko ja Pitkäperjantai ovat paastopäiviä, jolloin koko Kirkko paastoaa yhdessä).
2. Paastoa valittamisesta. Kun käännämme ajatuksemme muihin ihmisiin on helppo huomata kuinka maailmassa on aina joku ihminen, jolla on asiat vielä huonommin kuin itsellämme. Tiedän miehen, joka on kirjoittanut listan kaikista asioista, joista hän on kiitollinen. Aina kun hänellä on huono päivä, hän ottaa paperin taskustaan ja lukee kirjoittamansa kiitollisuuslistan valittamisen sijaan.
3. Paastoa kännykästä tai/ja televisiosta joka ilta. Sulje puhelin/telkkari joka ilta iltapalan jälkeen, ja käytä niihin käyttämäsi aika aviopuolisosi tai perheesi kanssa esim. juttelemalla tai pelaamalla peliä tai vaikka lukemalla kirjaa tai kirjoittamalla kortti jollekin läheiselle ihmiselle.
Hyväntekeväisyys
Hyväntekeväisyydellä, almujen antamisella (alms giving) on monet kasvot. Rahan lahjoittamisen lisäksi voimme omilla teoillamme ja valinnoillamme auttaa sekä paikallisia että ympäri maailmaa asuvia ihmisiä. Voimme valita paikallisia tuotteita tai kannattaa yrityksiä, joilla on eettiset käytännöt. Säästämällä vettä ja energiaa emme auta vain maapalloamme, mutta myös heitä, joilla ei ole vettä ja muita luonnonvaroja yhtä paljon kuin meillä. Hyväntekeväisyys on käytännöllinen tapa auttaa ihmisiä. Tässä kolme ehdotusta almujen antamiseen tänä paaston aikana:
1. Lahjoita rahaa hyväntekeväisyysjärjestölle, joka auttaa sodasta kärsiviä Ukrainassa. Valitse mieluummin järjestö, joka on ollut maassa jo pidemmän aikaa. Tässä Suomen Caritas järjestön nettisivut: caritas.fi
2. Lahjoita hyviä tekoja. Vihan sijaan maailma tarvitsee ystävällisyyttä ja huomaavaisuutta. Keitä kuppi teetä sisarellesi, lapsellesi tai aviopuolisollesi. Sano jotain rohkaisevaa jollekin. Perheessä hyviä tekoja voi harjoitella vaikka ”Salainen Simeon” leikillä. Perheenjäsenet ottavat nimen hatusta, ja viikon aikana he tekevät hyviä tekoja (esim. huoneen siivous tai pieni huomaavainen viesti tyynyn päällä) tälle kyseiselle perheenjäsenelle niin, että hän ei huomaa kuka hyvän teon on tehnyt hänelle. Luin kerran perheestä, joka kerran viikossa ajaa kaupungille etsien tilaisuuksia pieniin nimettömiin hyviin tekoihin. He saattavat maksaa tuntemattoman ihmisen parkkimaksun, jättää hyvän päivän toivotuksen jonkun tuulilasille tai maksaa kahvilajonossa takana olevan kahvin (Meillä on täällä Coloradossa käynyt kaksi kertaa niin, että joku tuntematon on maksanut meidän perheen ravintolaskun).
3. Lahjoita aikaasi. Löydä paikka, jossa voit säännöllisesti tehdä vapaaehtoistyötä. Huomaa kodittomat ja tervehdi heitä. Kysy naapurin vanhukselta jos hän tarvitsee apua.
Tuhkaristi otsallamme on muistutus meille kuolevaisuudestamme, mutta myös viesti maailmalle, että kuulumme Kristukselle. Identiteettimme ei riipu sukupuolesta, työstämme jne. vaan olemme kaikki Jumalan lapsia. Olemme myös Kirkon jäseniä, ja kun yksi kirkon jäsen iloitsee, me kaikki iloitsemme, ja kun yksi jäsen kärsii me kaikki kärsimme. Tällä hetkellä kärsimme yhdessä erityisesti ukrainalaisten ja muiden sodasta kärsivien kanssa. Voimme osallistua heidän hätäänsä sekä hengellisellä (rukoileminen), fyysisellä (paastoaminen) että käytännöllisellä (hyväntekeväisyys) tavalla. Rukoileminen, paastoaminen ja hyväntekeväisyys auttavat meitä kasvamaan henkilökohtaisessa uskossamme, mutta ne lähentävät meitä myös Kirkon ja koko globaalin yhteiskunnan jäseniin, varsinkin heihin, jotka kärsivät. Uskomme myös niiden voimaan muuttaa tätä maailmaa paremmaksi paikaksi. Rukoilemalla käännymme Jumalan puoleen ja pyydämme Häneltä apua, paastoamalla otamme osaa Jeesuksen pelastavaan kärsimykseen, ja hyväntekeväisyyttä harjoittamalla autamme apua tarvitsevia konkreettisella ja käytännöllisellä tavalla. Huomenna on Laetare sunnuntai ja olemme puolessa välissä paastoa. Ei ole vielä myöhäistä ottaa osaa maailmanlaajuiseen paastoon. Paastokaamme siis yhdessä rauhan puolesta!
Joka vuosi Tuhkakeskiviikkona haemme omenapuustamme paljaan oksan ja laitamme sen veteen maljakkoon. Paaston aikana siihen ilmestyy silmuja, ja Pääsiäiseksi siihen on tullut ensimmäiset omenapuunkukat. Oksa kukkii paaston aikana niin kuin toivon mukaan myös uskomme. Pääsiäislauantaina odottaessamme Jeesuksen ylösnousemusta koristelemme oksan pääsiäiskoristein.